Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

  Odkaz na celý text

 Představení Strenny 2011

„Hle, beránek Boží! … Co chcete? … Mistře, kde bydlíš? … Pojďte a uvidíte“ (J 1,36-39)
Tak zní Strenna (heslo, myšlenka na celý rok, pozn. red.) 2011, kterou oznámil hlavní představený salesiánů don Pascual Chávez
Všichni evangelisté hovoří o tom, že Ježíš od počátku svého hlásání evangelia zval některé k následování (viz Mk 1,16-20). Tito jeho první učedníci spolu „chodili po celý čas, kdy Pán Ježíš byl mezi námi, od křtu Janova až do dne, kdy byl od nás vzat“ (Sk 1,21-22).


Evangelizace a povolání jsou tedy dva neoddělitelné elementy. Ba dokonce je kriteriem dobré evangelizace a její pravdivosti právě schopnost povolávat, pomáhat růst, zapojit adresáty radostné zvěsti do služby evangelia, takže se stávají učedníky a apoštoly.
Strenna 2010 „Pane, rádi bychom viděli Ježíše“ připomíná naléhavost evangelizace. Další rok chci připomenout Salesiánské rodině nutnost svolávat.
Drazí bratři a sestry, členové celé Salesiánské rodiny, buďte mladým lidem skutečnými duchovními průvodci podobně jako Jan Křtitel, který ukázal svým učedníkům na Ježíše se slovy: „Hle beránek Boží.“ Tito učedníci se pak vydali za Ježíšem a on, když viděl, že jdou za ním, se zeptal: „Co chcete?“. Oni jej chtěli poznat zblízka a ptají se: „Mistře, kde bydlíš?“ „Pojďte a uvidíte,“ je Ježíšova odpověď a zároveň pozvání. Ve chvíli, kdy „šli, viděli, kde bydlí, a zůstali ten den u něho“ (J 1,39), zakusili něco nepředstavitelně krásného.

Doporučený pedagogický postup realizace Strenny

1. Vrátit se k Donu Boskovi

-  Uvědomit si svoji zkušenost Valdoka, které vytváří prostředí rodiny, zdůrazňuje duchovní hodnoty, povzbuzuje k apoštolátu a duchovnímu doprovázení, které je živeno láskou k církvi a ke světu.

-  Ukázat krásu, aktuálnost a pestrost našeho salesiánského povolání: život odevzdaný Bohu a službě mladým stojí za to žít.

-  Žít svůj život a pomáhat ostatním chápat život jako povolání a poslání. Život jako velký dar soustředěný na Boha, bratrství zasvěcených a službu chudým a potřebným.

2. Stát se dnes Donem Boskem pro mladé

-  V centru salesiánského poslání jsou lidé Bohu zasvěcení. Toto je třeba si stále uvědomovat a učinit to zřejmým.

-  Podobně jako na Valdoku vytvářejme kulturu povolání. Ta je charakteristická hledáním smyslu života z pohledu transcendentna, doprovázena a posilována hodnotami lidského nitra. Tato kultura vede k bratrství a solidaritě.

-  Při duchovním doprovázení je třeba mít na zřeteli kvalitu osobního života, výchovu k lásce a čistotě, odpovědnost k historii svého života, uvedení do modlitby a apoštolátní nasazení. Salesiánské hnutí mládeže ať je privilegovaným místem procesu rozlišování povolání. Zde mladí zakoušejí a současně vytvářejí živé společenství kolem osobnosti Dona Boska, jeho pedagogiky a salesiánské mládežnické spirituality, rozvíjejí dobrovolnou službu a dozrávají pro volbu povolání.

Řím, 31. května 2010


Don Pascual Chávez Villanueva
hlavní představený