Jdi na obsah Jdi na menu
 


bl. Eusebia Palomino

5. 11. 2009

Krátký životopis

ObrazekEusebia Palomino Yenes se narodila 15. prosince 1899 v obci Cantalpino na Salamance ve Španělsku. Rodina byla velmi chudá, ale život šťastný a osvícený vírou, naplněný těžkou prací, modlitbou, vzájemnou láskou, která dokázala posloužit všem.

V 9 letech poprvé přijala eucharistii, která se pro ni stala častým darem velikého štěstí a posilou ve všech těžkostech. Do základní školy mohla chodit jen 1 rok. Od 10 let si musela začít přivydělávat jako služka na více místech, až se jako 17letá dostala k sestrám salesiánkám do Salamanky.

V roce 1922 vstoupila do noviciátu a 5. srpna 1924 složila sliby jako dcera Panny Marie Pomocnice. Byla poslána do báňského městečka Valverde del Camino v jihozápadním Španělsku a s velkou vlídností a radostí plnila své poslání v kuchyni, na vrátnici a v šatně.

Ve sváteční oratoři byla stále více obklopena malými dětmi, mladými i dospělými, které přitahovala její přesvědčivá víra, jednoduchá, ale hluboká modlitba a moudrost, čerpaná z Ježíšova utrpení. Jejím hlubokým přáním bylo, aby měl každý v úctě Ježíšovo utrpení a aby "se v každém domě znovu rozezněla modlitba".

ObrazekPropagovala úctu k Ježíšovým ranám, aby skrze ně obdrželi odpuštění a milosrdenství všichni hříšníci. Svědectví jejího života pomohlo probudit mnoho dalších povolání.

Před nástupem španělské revoluce v roce 1931 se sestra Eusebia nabídla Pánu jako oběť za spásu bratří a sester ve Španělsku a ve světě. Tři roky prožívala v nesmírném utrpení a v radostném očekávání ráje.

Zemřela 10. února 1933. Její tělo odpočívá ve Valverde.

Blahořečena byla Janem Pavlem II. 25. dubna 2004.